Bloglar

Yazan: Gencturk.net Yazdığı Tarih: 7 Haziran 2008 Cumartesi | 18:08

Gencturk.net olarak 2004 yılından başlayarak bloglar.gencturk.net adresinde blogları takip etmeye ve belirli bloglara linkler vermeye devam ediyoruz(*) ancak bloglar ve blog yazarlığı dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen, Türkiye'de 2005 yılına kadar çok fazla fark edilmiş değildi.


Bu sayfa taşınmıştır.

Lüften buraya tıklayın

Mayıs 2005 tarihinde Google'da yaptıgımız arama sonuçlarında "blog" kelimesi Türkçe sayfalarda sadece 65.400 kez yer alıyordu ve bunların çoğu Türkiye dışında yaşayan Türklerin kurduğu Türkçe bloglardan oluşuyordu.

Türkçe barındırma sitelerinin de artması ile Türkçe blog sayısı da arttı. Bu artış ile birlikte yerli blog hizmetleri açıldı ve mayıs 2006'da, sadece bir sene içinde "blog" kelimesi kullanımı sayısı 5 milyona yaklaştı, mayıs 2008’de ise bu sayı 10 milyonun üzerine çıktı.

Türkçe bloglar arasında en popüler blog hizmeti google’ın sahibi olduğu blogger.com dur. Blogger.com'un diğer türkçe hizmetlere karşı avantajı, kendi alan adınızı kullanarak da blog açmanıza olanak sağlamasıdır.

Diğer popüler blog hizmeti Wordpress.com'un Türk mahkemelerince erişime kapanması da Türkiye'deki blog gelişimini engelleyen bir faktör oldu ancak Tumblr'ın da blog hizmetlerine katılması ile Türk internet kullanıcılarının bloglarındaki artış daha da hızlandı.

0 comments :

Yorum Gönder