Mültimedya içerikli mikro bloglar.

Yazan: Gencturk.net Yazdığı Tarih: 24 Aralık 2015 Perşembe | 17:24

Mikroblogların popülaritesi mobil cihazlar ile artarken, bu mobil cihazların kabiliyetleri arttıkça mikrobloglara da yeni çeşitlilik gelmeye başladı.

Fotoğraf Mikroblogları

İlk başlarda fotoğraf kabiliyeti sebebiyle mikrobloglara fotoğraf ağırlıklı mikroblogları eklendi.  Bir kaç kelimeyle sınırlı kalan twitter mesajları artık telefon ve diğer mobil cihazlara yetmiyordu. Twitter kendi kabiliyetini fotoğraf ekleme özellikleri ile arttırırken bu alanda yeni siteler ve mobil uygulamalar da artmaya başladı.


Bu sayfa taşınmıştır.

Lüften buraya tıklayın
Sadece fotoğraf paylaşımına yönelik mikrobloglar türedi. Bu bloglar hem geleneksel site tarzında, hem de mobil cihazların kullandığı uygulamalar tarzında ortaya çıkmaya başladılar.
Bu alanda en popüler uygulamalardan birisi instagram olup, pazar payını o kadar yükseltmeyi başardı ki,  2012 yılında facebook'a satıldı. Instagram'ın satış miktarı zamanı için rekor bir miktar olan 1 milyar doları buldu. Facebook böylece kendi mikro blog hizmetine de sahip olmuştu.

Video Mikroblogları

Mobil cihazların özelliği arttıkça mikrobloglardaki çeşitlilik de artmaya devam ediyordu tabii ki. Instagram'ın hamlesinde geç kalan Twitter bu sefer kolları sıvamıştı ve Vine isimli bir hizmeti daha test aşamasındayken satın alarak bünyesine kattı. Vine alternatifleri olarak Keek, Mixbit, Snapchat veya Tut'u önerebiliriz. Bu hizmet bulunan video sitelerin aksine birkaç saniyelik kısa yani mikro videoları paylaşmanıza yarıyor.

Canlı Yayın Mikroblogları

Bu hamlesinde başarılı olan Twitter gelişimi artık yakından takip ediyor ve inceliyorken ülkemizde olan olaylar yeni bir gelişime ilham kaynağı oldu. Gezi olayları ve Taksim protestoları esnasında ülkemizde bulunan  Kayvon Beykpour olaylar içinde kalmamak ve güvenli olarak seyahatini sürdürebilmek ister, merakından nerede neler oluyor acaba diye takip edip gözleriyle görebilmek de isterken okuduğu twitleri yeterli bulmaz. Paylaşılan video yayınlarını ise yeterli bulmayınca bu alanda çalısmaya kara verir.  Kayvon Beykpour ve Joe Bernstein böylece Periscope uygulamasının temelini atarlar. Bireysel canlı yayın yapmanıza olanak sağlayan Periscope'u da twitter, zaman kaybetmeden bünyesine katar. Fikir babası ve kurucusu Kayvon Beykpour'u ise bölümün başında tutar. Bu tür Periscope tarzı bir canlı video yayını hizmetinin alternatifleri ise Zapstream, Hang w/, Meerkat, Glide ve Teleparty olabilir.

0 comments :

Yorum Gönder